preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
QR code
Kad zvoni?
Novo!
 
 
Obrazac
 
 
e-Dnevnik
Office365
Upute
Arhiva vijesti
Arhiva-Oglasna pločaArhiva-Naslovnica
Oglasna ploča   Naslovnica
Sigurnost
nacionalni CERT
Nova brošura, 11. 2016.
 
Centar za sigurniji internet
Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 11. 2009.

Ukupno: 8079350
Ovaj mjesec: 1590
Ovaj tjedan: 909
Danas: 19
Google Analytics
Google Analytics
Vijesti

Izlet u Crnu Goru

20. - 22. rujna 2019. | Djelatnici Ekonomske škole Šibenik obilježili su Dan Škole trodnevnim izletom u Crnu Goru. 


Nakon dugog planiranja, iščekivanja i priprema konačno smo dočekali i taj petak, 20.rujna 2019. g. i polazak u Crnu Goru.

Dan prvi - veselo društvo nastavnika Ekonomske škole polazi u ranim jutarnjim satima u posjet Crnoj Gori. Nakon dugih sati provedenih u obilju smijeha, prepričavanju anegdota, zanimljivosti i viceva, duga vožnja autobusom učinila se kratkotrajnom.

Po dolasku u Crnu Goru najprije smo posjetili Herceg Novi. Neke od znamenitosti grada koje smo posjetili i vidjeli su tvrđave Španjola, Kanli kula, Forte mare i Citadela, gradska riva te mnoge druge. Osim brojnih znamenitosti, Herceg Novi je grad parkova i vrtova gdje smo osim mediteranskih biljaka imali prilike vidjeti i brojne vrste egzotičnih biljaka s raznih kontinenata (palme, kaktuse, banane, magnolije, eukaliptuse, kivije, divlje naranče,…).

  

   

Potom smo posjetili jednu od najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori i centar kulturnih događanja i manifestacija - Budvu. Poznata je po rivijeri punoj prekrasnih plaža. Prošetali smo kroz staru jezgru Budve, koja je nekada bila povezana s kopnom pješčanom prevlakom i s vremenom pretvorena u poluotok. Atrakcije starog grada te zidine i kule koje potječu iz srednjeg vijeka iz perioda mletačke vladavine nisu nikoga od nas ostavile ravnodušnim. Nakon zajedničkog fotografiranja, pošli smo unutar zidina gdje se isprepleću uske uličice i trgovi sa značajnim spomenicima iz različitih mediteranskih kultura koje su ostavile svoj trag. 

   

U kasnim večernjim satima, nastavili smo naš put prema malom turističkom mjestu Sutomoru gdje smo odsjeli u hotelu Sea Fort. Prvo što smo u mjestu primijetili su duge, prekrasne plaže koje su borovima zaštićene od hladnih vjetrova sa sjevera.

Dan drugi - nakon ranojutarnjeg buđenja zaputili smo se uz pratnju lokalnog vodiča prema mjestu Cetinje, staroj prijestolnici Crne Gore, gdje smo otišli u razgledavanje dvora kralja Nikole. Poslije smo nastavili vožnju prema Nacionalnom parku Lovćen – planinskom lanacu neobične konfiguracije, remek djelu prirode koje Crnogorci od milja nazivaju Olimp.   

   

   

Najveći i najvažniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je mauzolej Petra Petrovića Njegoša, poznatog pjesnika i filozofa, koji je građen prema uputama našeg umjetnika Ivana Meštrovića. Veličanstveni mauzolej nalazi se na vrhu drugog najvišeg vrha Lovćena - Jezerski vrh (1657 m). Za doći do mauzoleja trebalo nam je malo napora pa smo se  stoga morali penjati uz 461 stepenicu sve do ulaza gdje dva granitna diva “čuvaju” grobnicu najvećeg crnogorskog pjesnika. Pogled s mauzoleja oduzeo je svima prisutnima dah i dao nam najbolji panoramski pogled u čitavoj Crnoj Gori.

Dan treći - na povratku nazad u “Lijepu Našu” zaustavili smo se u srednjovjekovnom mediteranskom gradiću Kotoru, gradu trgovaca i moreplovaca, smještenim u jednom od najljepših zaljeva svijeta. Tamo smo razgledali povijesnu jezgru grada pod zaštitom UNESCO-a. Prošetali smo uskim ulicama i trgovima starog grada gdje se kriju jedne od najstarijih srednjovjekovnih crkava u regiji: katedrala sv. Tripuna, crkva sv. Marije, crkva Gospe od Zdravlja. Najznačajniji spomenik gradu su masivne zidine koje okružuju grad od mora do vrha Sv. Ivana na visini od 260 m.

Nastavili smo vožnju do Perasta koji je riznica dragocjenih djela bokeljske kulturne, povijesne i umjetničke baštine. Krenuli smo brodicom do otočića Gospe od Škrpjela – bisera Boke Kotorske. Otočić je izgrađen neprestanim nasipanjem kamenja koje je počelo još sredinom XV. stoljeća. 

Tamo smo razgledali crkvu i samostan gdje smo saznali za pučku predaju o Gospinoj slici koja je “doplovila morem s istoka” i pojavila se na hridi ispred Perasta na temelju čega je i otočić nastao. Vratili smo se na kopno te nastavili razgledavati Perast, barokni gradić koji se nalazi nedaleko od Kotora. Nakon ugodnog objeda i kratkog odmora, odlučili smo da je vrijeme za povratak u naš rodni zavičaj.

   

Dojmovi se još nisu slegli, a nakon svih zanimljivosti koje smo vidjeli vjerujem da ni neće tako brzo.


Izvor: Ivan Galić, prof

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 2. 10. 2019.

Tražilica

 


 
NAPOMENA: Udžbenici za smjer
Administrator nisu na popisu

Facebook
 

 

 

Natječaji

Novo

Novo

 
e-laboratorij

 

Vježbenička tvrtka
vježbeničke tvrtke

EuroSchoolSport

LTBL Projekt

SMUN projekt

Projekt Leonardo
Leonardo da Vinci
Leonardo - Njemačka, 2015.

Project Awarded
Project "You Complete Me"

"C Code to..."
Comenius logo
Comenius, Warsaw 2013

"You Complete Me"
aces

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


preskoči na navigaciju